Pešačke staze Zlatibora

pesackestaze280x187

Ono po čemu je poznat, a u čemu većina gostiju najviše uživa jesu šetnje Zlatiborom. Mnogobrojne staze i puteljci preko livada i kroz šumarke pogodni su za šetnje različitog intenziteta. Najčuvenija uređena staza svakako je ona koja vodi iz centra do spomenika i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju. Svako može istražiti Zlatibor na način koji mu najviše odgovara i ići "sopstvenim" stazama, ali možete se odlučiti i za neku od uredjenih staza.
Staza Kamalj 
Kamalj je staza za laganu šetnju namenjena rekreativcima i početnicima. Šetnja ovom stazom je idealna da se vaše telo navikne na zdrav planinski vazduh. Ova staza je skoro bez uspona i padova pa je pogodna za početnike, ne dovodi do podizanja pulsa i odgovara osobama koje se leče ili oporavljaju nakon bolesti i povreda. Staza može da se pređe za oko 25 min, a dugačka je u oba pravca (odlazak i povratak) 1600m.
Staza Spomenik
Ova staza je tipična staza sa usponom i vrhom koji se osvaja i odakle se pruža pogled na ceo Zlatibor i okolinu. Prisutan je kontinuirani uspon od 10%, a najveći dostiže 20%. Namenjena je pripremljenim i aktivnim sportistima, spremnim za naporan uspon. Sa povećanjem uspona, preporučuje se cik-cak penjanje. Ukupna dužina staze u oba pravca je 3 km, sa visinskom razlikom od 90 m.
Staza Jedini Bor 
Ovu stazu drugačije nazivaju i Stazom zdravlja, dugačka je u oba pravca 7,3km i može se preći za manje od sat vremena brzim hodom. Namenjena je ljudima u dobroj kondiciji i sportistima. Visinska razlika iznosi 107m sa prosečnim usponom od 27%.
Staza Čigota 
Ova staza predstavlja pravi planinski poduhvat gde se sa vrha Čigota pruža pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar. Staza je namenjena iskusnim planinarima, sportistima i osobama sa dobrom kondicijom. Može se preći za oko 3 sata. Dužina staze u oba pravca je 11,2km.

TOP