Sirogojno

sirogojno280x170

Sirogojno - muzej na otvorenom, jedini je muzej ove vrste u Srbiji i Crnoj Gori. On nas vraća u život ovog kraja iz starih vremena, kako u arhitekturi, tako i svim pratećeim elementima svakodnevnog života. Izgrađen pored sela Sirogojna na 890 m nadmorske visine, čija je izgradnja započeta 1979. godine. I pored toga što je u ovom kraju još uvek bio sačuvan veliki broj starih brvnara, koliba, zgrada, staja, mlinova, krečana veliki broj primeraka starog pokućstva, posuđa i poljoprivrednih alata, posao nije bio nimalo lak jer cilj istraživanja nije bio da se samo pronađu građevine koje će se preneti u muzej.
Spomenički kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz XVIII veka i Muzeja na otvorenom stavljen je pod zaštitu zakona kao kulturno dobro - spomenik kulture od izuzetnog značaja. U zaštićenoj celini konstituisana je 1992. godine ustanova Muzeja na otvorenom. Kao član asocijacije srodnih muzeja Evrope, Muzej u Sirogojnu svoju delatnost obavlja u skladu sa odredbama Dekleracije ICOM-a i osnovnim postavkama evropske skansenologije.
Stopića pećina je jedna od najznamenitijih pećina u Srbiji. Stopića pećina je rečna pećina, jer kroz nju protiče Trnavski potok. Pećina ima impresivni ulazni otvor 35 metara širok i 18 metara visok. Pećinu čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Iako nije naročito bogata pećinskim ukrasima ima veoma zanimljive bigrene kade, koje se svojom veličinom i dubinom (neke i do sedam metara) izdvajaju od drugih u Srbiji.

TOP