Uvac

uvac280x187

Ako uživate I odmarate se na Zlatiboru, šteta bi bilo neistažiti njegovu okolinu I nevideti jedinstvena čuda prirode. Kanjon reke Uvac, na svega dvadesetak kilometara od Zlatibora, svakako je predeo izuzetne lepote koji bi zadivio I najveće avanturiste. Reka Uvac (119km) izvire jugoistočno od Jadovika a na Zlatibor dolazi kod sela Ojkovice i glavna je pritoka reke Lim. Kanjon Uvca nalazi se u severnom delu Pešterske visoravni, izmedu Sjenice i Nove Varoši, izmedu planina Javor i Zlatar.

Od celog toka reke Uvac najzanimljiviji predeo je kanjon Uvca poznat po Beloglavom supu I meandrima koje je reka usekla u krecnjacku stenu. Meandri Uvca postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušca reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža. Do njih je najlakše stići kolskim putem iz Sjenice.

Osim meandara, kanjon Uvca poznat je i po tome što se u njemu gnezdi beloglavi sup, jedna vrsta lešinara impozantne veličine, koja je pre dve decenije skoro izumrla. U kanjonu danas živi oko tri stotine primeraka beloglavog supa.

TOP