Pešačke staze Zlatibora

pesackestaze280x187

Ono po čemu je poznat, a u čemu većina gostiju najviše uživa jesu šetnje Zlatiborom. Mnogobrojne staze i puteljci preko livada i kroz šumarke pogodni su za šetnje različitog intenziteta. Najčuvenija uređena staza svakako je ona koja vodi iz centra do spomenika i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju. Svako može istražiti Zlatibor na način koji mu najviše odgovara i ići "sopstvenim" stazama, ali možete se odlučiti i za neku od uredjenih staza.
Staza Kamalj 
Kamalj je staza za laganu šetnju namenjena rekreativcima i početnicima. Šetnja ovom stazom je idealna da se vaše telo navikne na zdrav planinski vazduh. Ova staza je skoro bez uspona i padova pa je pogodna za početnike, ne dovodi do podizanja pulsa i odgovara osobama koje se leče ili oporavljaju nakon bolesti i povreda. Staza može da se pređe za oko 25 min, a dugačka je u oba pravca (odlazak i povratak) 1600m.
Staza Spomenik
Ova staza je tipična staza sa usponom i vrhom koji se osvaja i odakle se pruža pogled na ceo Zlatibor i okolinu. Prisutan je kontinuirani uspon od 10%, a najveći dostiže 20%. Namenjena je pripremljenim i aktivnim sportistima, spremnim za naporan uspon. Sa povećanjem uspona, preporučuje se cik-cak penjanje. Ukupna dužina staze u oba pravca je 3 km, sa visinskom razlikom od 90 m.
Staza Jedini Bor 
Ovu stazu drugačije nazivaju i Stazom zdravlja, dugačka je u oba pravca 7,3km i može se preći za manje od sat vremena brzim hodom. Namenjena je ljudima u dobroj kondiciji i sportistima. Visinska razlika iznosi 107m sa prosečnim usponom od 27%.
Staza Čigota 
Ova staza predstavlja pravi planinski poduhvat gde se sa vrha Čigota pruža pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar. Staza je namenjena iskusnim planinarima, sportistima i osobama sa dobrom kondicijom. Može se preći za oko 3 sata. Dužina staze u oba pravca je 11,2km.

TOP
Dobrodošli na nas sajt! Da bi stranicu mogli da Vam prikažemo na optimalan način koristimo kolačiće. Ukoliko ne prihvatite korišćenje kolačića, neki delovi sajta Vam možda neće biti dobro prikazani. Daljim korišćenjem stranice izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića
Više informacija Prihvatam Odbijam