Uvac

uvac280x187

Ako uživate I odmarate se na Zlatiboru, šteta bi bilo neistažiti njegovu okolinu I nevideti jedinstvena čuda prirode. Kanjon reke Uvac, na svega dvadesetak kilometara od Zlatibora, svakako je predeo izuzetne lepote koji bi zadivio I najveće avanturiste. Reka Uvac (119km) izvire jugoistočno od Jadovika a na Zlatibor dolazi kod sela Ojkovice i glavna je pritoka reke Lim. Kanjon Uvca nalazi se u severnom delu Pešterske visoravni, izmedu Sjenice i Nove Varoši, izmedu planina Javor i Zlatar.

Od celog toka reke Uvac najzanimljiviji predeo je kanjon Uvca poznat po Beloglavom supu I meandrima koje je reka usekla u krecnjacku stenu. Meandri Uvca postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušca reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža. Do njih je najlakše stići kolskim putem iz Sjenice.

Osim meandara, kanjon Uvca poznat je i po tome što se u njemu gnezdi beloglavi sup, jedna vrsta lešinara impozantne veličine, koja je pre dve decenije skoro izumrla. U kanjonu danas živi oko tri stotine primeraka beloglavog supa.

TOP
Dobrodošli na nas sajt! Da bi stranicu mogli da Vam prikažemo na optimalan način koristimo kolačiće. Ukoliko ne prihvatite korišćenje kolačića, neki delovi sajta Vam možda neće biti dobro prikazani. Daljim korišćenjem stranice izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića
Više informacija Prihvatam Odbijam