Sirogojno

sirogojno280x170

Sirogojno - muzej na otvorenom, jedini je muzej ove vrste u Srbiji i Crnoj Gori. On nas vraća u život ovog kraja iz starih vremena, kako u arhitekturi, tako i svim pratećeim elementima svakodnevnog života. Izgrađen pored sela Sirogojna na 890 m nadmorske visine, čija je izgradnja započeta 1979. godine. I pored toga što je u ovom kraju još uvek bio sačuvan veliki broj starih brvnara, koliba, zgrada, staja, mlinova, krečana veliki broj primeraka starog pokućstva, posuđa i poljoprivrednih alata, posao nije bio nimalo lak jer cilj istraživanja nije bio da se samo pronađu građevine koje će se preneti u muzej.
Spomenički kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz XVIII veka i Muzeja na otvorenom stavljen je pod zaštitu zakona kao kulturno dobro - spomenik kulture od izuzetnog značaja. U zaštićenoj celini konstituisana je 1992. godine ustanova Muzeja na otvorenom. Kao član asocijacije srodnih muzeja Evrope, Muzej u Sirogojnu svoju delatnost obavlja u skladu sa odredbama Dekleracije ICOM-a i osnovnim postavkama evropske skansenologije.
Stopića pećina je jedna od najznamenitijih pećina u Srbiji. Stopića pećina je rečna pećina, jer kroz nju protiče Trnavski potok. Pećina ima impresivni ulazni otvor 35 metara širok i 18 metara visok. Pećinu čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Iako nije naročito bogata pećinskim ukrasima ima veoma zanimljive bigrene kade, koje se svojom veličinom i dubinom (neke i do sedam metara) izdvajaju od drugih u Srbiji.

TOP
Dobrodošli na nas sajt! Da bi stranicu mogli da Vam prikažemo na optimalan način koristimo kolačiće. Ukoliko ne prihvatite korišćenje kolačića, neki delovi sajta Vam možda neće biti dobro prikazani. Daljim korišćenjem stranice izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića
Više informacija Prihvatam Odbijam